Ο ομαλός λειχήνας αποτελεί χρόνιο, φλεγμονώδες, δερματοβλεννογόνιο νόσημα που εντοπίζεται κύρια στο δέρμα και τους καλυπτικούς βλεννογόνους, όπως των γεννητικών οργάνων, του φάρυγγα και του στόματος.

Προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, συνήθως όμως εντοπίζεται σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

Η ακριβής αιτιοπαθογένεια της νόσου δεν έχει πλήρως κατανοηθεί, φαίνεται ωστόσο ότι γενετικοί και ανοσιακοί παράγοντες εμπλέκονται στην ανάπτυξή της. Σύμφωνα με τις επικρατέστερες απόψεις θεωρείται ότι οφείλεται σε ανοσιακή απόκριση κυτταρικού τύπου, ωστόσο καθότι δεν έχει εντοπισθεί συγκεκριμένο αντιγόνο στόχος δεν προσδιορίζεται ως αυτοάνοσο νόσημα.

Ο ομαλός λειχήνας ενδέχεται να εμφανισθεί στο στόμα με ποικίλα πρότυπα ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών, η διαβρωτική - ελκωτική και σε μικρότερο βαθμό η ατροφική μορφή προκαλεί στον ασθενή συμπτωματολογία καύσου, τσουξίματος ή και πόνου σε έντονα θερμικά, χημικά ή μηχανικά ερεθίσματα.


Συχνές ερωτήσεις

Πως μπορώ να γνωρίζω αν πάσχω από ομαλό λειχήνα;

Η διάγνωση τίθεται από Στοματολόγο μετά από κατάλληλη κλινική εξέταση και βιοψία του στόματος από ενδεδειγμένη περιοχή.

Πως μπορώ να αποφύγω συμπτώματα κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή μετά την λήψη συγκεκριμένων τροφών;

Χρησιμοποιήστε μαλακή οδοντόβουρτσα και αποφεύγετε τις σχετικά ‘ερεθιστικές’ τροφές μέχρι η θεραπεία που σας έχει χορηγηθεί να μειώσει την έκταση και ένταση του νοσήματος.

Υπάρχει οριστική θεραπεία για τον ομαλό λειχήνα;

Οριστική θεραπεία ίασης του νοσήματος δεν υπάρχει. Η θεραπεία του ομαλού λειχήνα είναι χρόνια και αποσκοπεί να διατηρεί το νόσημα σε ύφεση με εξάλειψη ή τουλάχιστον μείωση των συμπτωμάτων του ασθενή.

Πόσο διάστημα χρειάζεται να με παρακολουθεί ο γιατρός;

Καθοτι το νόσημα είναι χρόνιο με υφέσεις και εξάρσεις πρέπει να υπάρχει περιοδική παρακολούθηση σε διαστήματα που καθορίζονται από την πορεία και σοβαρότητα της νόσου. Ένας πρόσθετος λόγος περιοδικής παρακολούθησης είναι το γεγονός ότι σε μικρό αλλά υπαρκτό ποσοστό η νόσος είναι δυνατό να εξελιχθεί σε καρκίνο, κατά συνέπεια η παρατήρηση αλλαγών και η πιθανή διενέργεια πρόσθετης βιοψίας είναι στοιχεία που απαιτούν τακτικό έλεγχο.


Φωτογραφίες

Ομαλός Λειχήνας
Ομαλός Λειχήνας
Ομαλός Λειχήνας