Η Στοματoλογία είναι εξειδίκευση της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την μελέτη, διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία παθήσεων της στοματικής κοιλότητας όσο και ευρύτερα της γναθοπροσωπικής χώρας, ευρισκόμενη στο μεταίχμιο μεταξύ Ιατρικής και Οδοντιατρικής επιστήμης.

Οι παθήσεις που εμφανίζονται στο στόμα είναι δυνατό να οφείλονται σε τοπικά αίτια όσο και να αποτελούν εκδηλώσεις συστηματικών νοσημάτων.

Η λεπτομερής λήψη ιστορικού, η ενδελεχής εξέταση της στοματικής κοιλότητας σε συνδυασμό με τις απαραίτητες διαγνωστικές απεικονιστικές / εργαστηριακές εξετάσεις μας παρέχει τη δυνατότητα να αποκαλύψουμε σημεία και συμπτώματα που οφείλονται στις παραπάνω νόσους. Επιπρόσθετα, για την καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενή ενδέχεται να απαιτηθεί η συνεργασία με Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων π.χ. Ογκολόγο, Αιματολόγο, Ρευματολόγο κ.ά.   

Πολλά συστηματικά νοσήματα, όπως προαναφέρθηκε, εμφανίζουν σημεία και συμπτώματα στην στοματογναθοπροσωπική χώρα μεταξύ των οποίων δερματοβλεννογόνια νοσήματα, παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, αυτοάνοσα και λοιμώδη νοσήματα, όπου χρήζουν κατάλληλων θεραπευτικών χειρισμών. Σε πολλές περιπτώσεις οι παθήσεις αντιμετωπίζονται με τη λήψη τοπικά ή / και συστεμικά φαρμάκων, εντάσσοντας την Στοματολογία ως μια επιστήμη με κατεξοχήν  παθολογικό προσανατολισμό, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου για την βέλτιστη θεραπεία του ασθενούς απαιτείται διενέργεια ελασσόνων χειρουργικών πράξεων που περιλαμβάνουν διαγνωστικές βιοψίες, εκτομές καλοήθων ογκιδίων, ενδοϊστικές εγχύσεις φαρμακευτικών ουσιών κ.ά.. Στο φάσμα της Στοματολογίας περιλαμβάνεται επίσης η αντιμετώπιση καταστάσεων που αφορούν στο πεδίο των προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών όσο και η οδοντιατρική αποκατάσταση ιατρικά βεβαρημένων ασθενών όπως π.χ. ατόμων με καρκίνο του στόματος ή με οστεονέκρωση των γνάθων λόγω ακτινοθεραπείας ή επαγόμενη από συγκεκριμένα φάρμακα.  Επιπλέον,  ο Στοματολόγος εμπλέκεται στη διάγνωση  καταστάσεων ξηροστομίας όπως το σύνδρομο Sjögren και τη διαχείριση  μη οδοντικής αιτιολογίας χρόνιου πόνου όπως το σύνδρομο καυσαλγίας στόματος, νευραλγία του τριδύμου κ.ά.

Από την σύντομη αυτή περιγραφή καθίσταται σαφές ότι η Στοματολογία απαιτεί πολυδιάστατη ενασχόληση και εν τω βάθει γνώση σε ποικίλα πεδία της Ιατρικής επιστήμης, προσδίδοντάς της ιδιαίτερη γοητεία!

HPV Βλάβες Στόματος

Ο HPV είναι ένας ιός ιδιαίτερα γνωστός στις γυναίκες λόγω τις συσχέτισής του κυρίως με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Περισσοτερα

Ακτινική Χειλίτιδα

Πρόκειται για προκαρκινική κατάσταση που εντοπίζεται στο ερυθρό κράσπεδο των χειλέων που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνωμα.

Περισσοτερα

Άφθες

Η αφθώδης στοματίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται από τον επαναλαμβανόμενο σχηματισμό στοματικών ελκών (αφθών) κατά κανόνα σε υγιή άτομα.

Περισσοτερα

Βλεννώδης Κύστη

Η βλεννώδης κύστη αποτελεί μια κοιλότητα που εμπεριέχει σάλιο και αντιπροσωπεύει μια από τις πλέον συνήθεις βλάβες του στοματικού βλεννογόνου.

Περισσοτερα

Δυσχρωμικές Κηλίδες Στόματος

Σε πολλές περιπτώσεις είναι πιθανό να εντοπισθεί μια κηλίδα σκούρου μελανού ή καφέ χρώματος στο βλεννογόνο του στόματος που εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την προέλευσή της όσο και εύλογη ανησυχία του ασθενή.

Περισσοτερα

Ελκονεκρωτική Ουλίτιδα

Η ελκονεκρωτική ουλίτιδα αποτελεί ευκαιριακή βακτηριακή λοίμωξη των ούλων αποδιδόμενη σε συγκεκριμένους τύπους αναερόβιων μικροβίων με επικράτηση ειδών όπως Prevotella, Treponema και Fusobacterium.

Περισσοτερα

Έρπης

Η ερπητική ουλοστοματίτιδα είναι μια πάθηση που οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 ή 2 (HSV-1,-2).

Περισσοτερα

Καρκίνος

O καρκίνος του στόματος είναι ο 6ος συχνότερος σε κατάταξη παγκοσμίως, με το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα να αποτελεί τον κυριότερο εκπρόσωπο σε ποσοστό > 90 % των περιπτώσεων.

Περισσοτερα

Λευκοπλακία

Η λευκοπλακία είναι η πιο συχνή, δυνητικά κακοήθης διαταραχή του στοματικού βλεννογόνου με συχνότητα κυμαινόμενη μεταξύ 0,1 - 6 % παγκοσμίως, ειδικά στη μέση - μεγάλη ηλικία, εμφανίζοντας ισοκατανομή στα δύο φύλα.

Περισσοτερα

Μυκητίαση

Η μυκητίαση του στόματος είναι αρκετά συχνή λοίμωξη που αποδίδεται στο γένος Candida, με επικρατέστερο το είδος C. albicans, έναν ευκαιριακά παθογόνο μικροοργανισμό της στοματικής κοιλότητας.

Περισσοτερα

Ομαλός Λειχήνας

Ο ομαλός λειχήνας αποτελεί χρόνιο, φλεγμονώδες, δερματοβλεννογόνιο νόσημα που εντοπίζεται κύρια στο δέρμα και τους καλυπτικούς βλεννογόνους, όπως των γεννητικών οργάνων, του φάρυγγα και του στόματος.

Περισσοτερα

Βιοψία

Η βιοψία είναι μια ελάσσονα χειρουργική διαδικασία όπου ένα μικρό κομμάτι ιστού αφαιρείται από μια περιοχή του στόματος προκειμένου να εξεταστεί προσεκτικά στο μικροσκόπιο.

Περισσοτερα

Κακοσμία Στόματος

Η κακοσμία του στόματος είναι αρκετά σύνηθες σύμπτωμα για το οποίο παραπονούνται ασθενείς στον Οδοντίατρο.

Περισσοτερα

Ξηροστομία

Ως ξηροστομία ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία είναι μειωμένη η παραγωγή σιάλου από τους σιαλογόνους αδένες με αποτέλεσμα να υπάρχει αίσθηση ξηρότητας στο στόμα που συνοδεύεται από αντίστοιχα σημεία και συμπτώματα.

Περισσοτερα

Σύνδρομο Καυσαλγίας του Στόματος

Το σύνδρομο καυσαλγίας του στόματος (BMS), επονομαζόμενο και ως στοματοδυνία, γλωσσοδυνία, είναι μια διαταραχή όπου αναφέρεται αίσθημα καψίματος στο στόμα χωρίς κάποια αναγνωρίσιμη αιτία.

Περισσοτερα