Τα οδοντικά εμφυτεύματα τιτανίου είναι τεχνητά υποκατάστατα των οδοντικών ριζών που τοποθετούνται στο οστό της γνάθου.

Αποτελούν το πλέον σύγχρονο επίτευγμα της Οδοντιατρικής επιστήμης στον τομέα αναπλήρωσης δοντιών που έχουν χαθεί για διάφορους λόγους. Επί των τεχνητών αυτών ριζών τοποθετούνται ανάλογα με την περίπτωση μεμονωμένες στεφάνες δοντιών, είτε αποτελούν στηρίγματα γεφυρών ή οδοντοστοιχιών.

Μια σειρά από λόγους έθεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη των εμφυτευμάτων και την εφαρμογή τους στην καθημερινή κλινική πράξη. Καταρχήν παρέχουν την δυνατότητα αντικατάστασης απολεσθέντων δοντιών χωρίς να θίγονται παρακείμενα δόντια, όπως στην περίπτωση κατασκευής μιας κλασικής γέφυρας. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο ενισχύεται ο οδοντικός φραγμός καθότι στην αποκατάσταση με εμφυτεύματα η τεχνητή ρίζα τιτανίου υποστηρίζει μηχανικά τις πιέσεις - φορτίσεις που δέχεται η πρόσθεση και ταυτόχρονα διατηρούν τον όγκο του φατνιακού οστού, συμβάλλοντας στην αισθητική του προσώπου. Δύο πρόσθετοι λόγοι που αναδεικνύουν την ωφελιμότητά τους είναι ότι σε περιπτώσεις πλήρους νωδότητας είναι εφικτό, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις τοποθέτησης εμφυτευμάτων, να γίνει αποκατάσταση με ακίνητες προσθέσεις ενώ στην περίπτωση επιλογής οδοντοστοιχιών που συγκρατούνται από εμφυτεύματα ως προσθετικό σχέδιο, η στήριξη είναι πολύ βελτιωμένη συγκριτικά με μια συμβατική οδοντοστοιχία.

Αναφορικά με την επιλογή και απόφαση τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων σε δεδομένο ασθενή θα πρέπει να προηγηθεί λεπτομερής διερεύνηση του ιατρικού ιστορικού, κλινική και ακτινολογική εξέταση και τέλος κατάλληλη συζήτηση κατά την οποία να έχουν γίνει αντιληπτές οι απαιτήσεις του ασθενή και ο ίδιος να έχει κατανοήσει και αποδεχθεί την πορεία θεραπείας με εμφυτεύματα.

Κατά την χειρουργική τοποθέτηση στις γνάθους, δημιουργούνται κατάλληλες οπές στο οστό, εντός των οποίων κοχλιώνονται τα εμφυτεύματα. Ενδέχεται, εφόσον πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια, να αφαιρεθούν τα δόντια που έχουν προγραμματισθεί και να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα στον ίδιο χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας τονίζεται ότι δεν υπάρχει αίσθηση πόνου στον ασθενή καθότι έχει επιτευχθεί ικανοποιητικό βάθος αναισθησίας στην περιοχή της επέμβασης. Ο χρόνος τοποθέτησης ενός οδοντικού εμφυτεύματος υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 5 - 10 λεπτά στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού. Μετεγχειρητικά ο ασθενής είναι φρόνιμο να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που θα δοθούν προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές και να επουλωθεί το τραύμα με τον ταχύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Ακολουθεί ένα διάστημα περίπου 3 μηνών προκειμένου το τιτάνιο από το οποίο κατασκευάζονται τα εμφυτεύματα  να ενωθεί - ενσωματωθεί με το οστό της γνάθου. Μετά την ολοκλήρωση του χρόνου αναμονής, σε ένα δεύτερο στάδιο οι τεχνητές ρίζες που αναπαριστούν τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για τη λήψη κατάλληλων ενδοστοματικών αποτυπωμάτων, διαδικασία παρεμφερή με εκείνη που εφαρμόζεται στις κλασικές προσθετικές αποκαταστάσεις. Μεσολαβούν κάποια στάδια δοκιμών των προσθέσεων προκειμένου να ελεγχθούν αισθητικά και λειτουργικά και εφόσον χαίρουν της αποδοχής του ασθενή η διαδικασία ολοκληρώνεται.


Συχνές ερωτήσεις

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ασφαλή για την υγεία μου;

Το τιτάνιο, υλικό κατασκευής των εμφυτευμάτων είναι απόλυτα βιοσυμβατό, εμφανίζοντας ικανότητα ενσωμάτωσης με τον οστίτη ιστό. Η επιστήμη των εμφυτευμάτων συμπληρώνει πάνω από 50 έτη έρευνας, καθιστώντας τα υλικά κατασκευής τους απόλυτα καταξιωμένα και εφαρμοζόμενα πλέον χωρίς ερωτηματικά στην κλινική πράξη.

Πόση είναι η διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων;

Η διατήρηση των εμφυτευμάτων είναι εξαρτώμενη από παράγοντες γενικής υγείας, στοματικής υγιεινής και τακτικών επισκέψεων στον οδοντίατρο. Σε γενικά πλαίσια ένας επιμελής ασθενής που διατηρεί σε ικανοποιητικό επίπεδο τη στοματική του υγεία και επισκέπτεται τον οδοντίατρο στα πλαίσια τακτικού επανελέγχου θα διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα εμφυτεύματα όπως και τα υπόλοιπα φυσικά του δόντια.

Πως θα επιλέξω τον Ιατρό που θα μου τοποθετήσει τα εμφυτεύματα;

Το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Ιατρού είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα προσωπική για τον κάθε ασθενή. Αναφορικά με το Ιατρείο μας μπορούμε να αναφέρουμε ότι η εξειδικευμένη εκπαίδευση μας στη χειρουργική των εμφυτευμάτων όσο και η διαρκής επίμορφωση, η μακρόχρονη πλέον εμπειρία μας στο αντικείμενο από το 2007, η συνεργασία με παραπέμποντες συναδέλφους Οδοντιάτρους που μας εμπιστεύονται επί σειρά ετών και η άριστη επικοινωνία με το Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο μας επιτρέπει να αισθανθούμε ασφάλεια και σιγουριά για το τελικό αποτέλεσμα. Αναφέρουμε επίσης ότι τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι καταξιωμένα επί σειρά δεκαετιών, κατασκευασμένα από εταιρείες που ανήκουν στους πρωτοπόρους στον τομέα των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Έχω ακούσει να τοποθετούνται τα εμφυτεύματα και να αποκαθίστανται προσθετικά στον ίδιο χρόνο. Ισχύει;

H κλασική μεθοδολογία αποκατάστασης με εμφυτεύματα περιλαμβάνει διάστημα αναμονής περίπου 3 μηνών για την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσής τους στο οστό της γνάθου. Φυσικά, η επιδίωξη τόσο των επιστημόνων όσο και των ασθενών ώθησε την έρευνα σε εμφυτεύματα με σχήμα και κατάλληλη επεξεργασία της επιφάνειάς τους προκειμένου το τελικό στάδιο αποκατάστασης να είναι σχεδόν άμεσα εφικτό. Ωστόσο, σύμφωνα με μετα-αναλύσεις επί του θέματος, η κλασική μεθοδολογία υπερέχει σε ποσοστά επιτυχίας, καθότι παρέχει χρονικά την δυνατότητα στον οργανισμό να ολοκληρώσει το στάδιο ενσωμάτωσης των εμφυτευμάτων.


Φωτογραφίες

Εμφυτεύματα
Εμφυτεύματα
Εμφυτεύματα