Η ελκονεκρωτική ουλίτιδα αποτελεί ευκαιριακή βακτηριακή λοίμωξη των ούλων αποδιδόμενη σε συγκεκριμένους τύπους αναερόβιων μικροβίων με επικράτηση ειδών όπως Prevotella, Treponema και Fusobacterium.

Στους προδιαθεσικούς παράγοντες της νόσου περιγράφονται καταστάσεις σε τοπικό ή συστηματικό επίπεδο με επικρατέστερες  έντονο στρες, κακή διατροφή, ανοσοανεπάρκειες, κακή στοματική υγιεινή και κάπνισμα.

Διαγνωστικά απαιτείται λεπτομερές ιστορικό της υγείας του ασθενή και προσεκτική κλινική εξέταση. Αποτελεί οξεία κατάσταση με έντονα επώδυνη συμπτωματολογία. Ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίσει γενική κακουχία, πυρετό, τραχηλική λεμφαδενίτιδα, κάκοσμη απόπνοια, γευστικές διαταραχές  ενώ στην περιοχή των ούλων εμφανίζεται έντονη ερυθρότητα, διόγκωση, αυτόματες αιμορραγίες και νεκρώσεις - ελκώσεις που ξεκινούν από την παρυφή των ούλων, χαρακτηριστικά στις μεσοδόντιες θηλές, και βαθμιαία επεκτείνονται προς τον υπόλοιπο βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας. Σε περίπτωση που η νόσος αφεθεί χωρίς θεραπευτική παρέμβαση είναι δυνατό να επεκταθεί, επονομαζόμενη αντίστοιχα ως ελκονεκρωτική περιοδοντίτιδα ή και στοματίτιδα.

Θεραπευτικά απαιτείται απομάκρυνση των νεκρωμένων ρυπαρών ιστών, χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης με φάσμα που να καλύπτει τα προαναφερθέντα είδη μικροβίων και στοματικά διαλύματα που απελευθερώνουν οξυγόνο, διαταράσσοντας τις συνθήκες ανάπτυξης των αναερόβιων μικροοργανισμών. Επικουρικά χορηγούνται αναλγητικά, συστήνεται καλή στοματική υγιεινή, περιοδοντική θεραπεία, εφαρμογή laser στα ούλα και επαρκής ενυδάτωση - θρέψη του ασθενή.


Συχνές ερωτήσεις

Εφόσον διαγνωσθώ με ελκονεκρωτική ουλίτιδα απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις;

Η διερεύνηση του προφίλ δεδομένου ασθενή ενδέχεται να απαιτήσει εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να αποκλεισθούν ή ταυτοποιηθούν στοιχεία που μπορεί να σχετίζονται με μειωμένη ανοσιακή απόκριση.

Είναι μεταδοτική νόσος;

Όπως αναφέρθηκε πρόκειται για ευκαιριακή λοίμωξη σε έδαφος ανεπαρκούς ανοσιακής απόκρισης. Η κατάσταση αυτή θεωρείται ότι δεν μεταδίδεται σε ανοσοεπαρκή άτομα.

Έχω ελκονεκρωτική ουλίτιδα και είμαι καπνιστής. Τι πρέπει να κάνω;

Το κάπνισμα σχετίζεται ως προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη και εξέλιξη της νόσου. Με βάση αυτά τα δεδομένα κατά την περίοδο θεραπείας της ελκονεκρωτικής ουλίτιδας επιβάλλεται να διακοπεί - περιοριστεί στο έπακρο το κάπνισμα προκειμένου η κατάσταση να υποστρέψει το συντομότερο. Εξάλλου το κάπνισμα είναι επιζήμιο για την υγεία γενικότερα.


Φωτογραφίες

Ελκονεκρωτική Ουλίτιδα
Ελκονεκρωτική Ουλίτιδα
Ελκονεκρωτική Ουλίτιδα