Στους προδιαθεσικούς παράγοντες της νόσου περιγράφονται καταστάσεις σε τοπικό ή συστηματικό επίπεδο με επικρατέστερες έντονο στρες, κακή διατροφή, ανοσοανεπάρκειες, κακή στοματική υγιεινή και κάπνισμα.
Διαγνωστικά απαιτείται λεπτομερές ιστορικό της υγείας του ασθενή και προσεκτική κλινική εξέταση. Αποτελεί οξεία κατάσταση με έντονα επώδυνη συμπτωματολογία. Ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίσει γενική κακουχία, πυρετό, τραχηλική λεμφαδενίτιδα, κάκοσμη απόπνοια, γευστικές διαταραχές ενώ στην περιοχή των ούλων εμφανίζεται έντονη ερυθρότητα, διόγκωση, αυτόματες αιμορραγίες και νεκρώσεις - ελκώσεις που ξεκινούν από την παρυφή των ούλων, χαρακτηριστικά στις μεσοδόντιες θηλές, και βαθμιαία επεκτείνονται προς τον υπόλοιπο βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας. Σε περίπτωση που η νόσος αφεθεί χωρίς θεραπευτική παρέμβαση είναι δυνατό να επεκταθεί, επονομαζόμενη αντίστοιχα ως ελκονεκρωτική περιοδοντίτιδα ή και στοματίτιδα.
Θεραπευτικά απαιτείται απομάκρυνση των νεκρωμένων ρυπαρών ιστών, χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης με φάσμα που να καλύπτει τα προαναφερθέντα είδη μικροβίων και στοματικά διαλύματα που απελευθερώνουν οξυγόνο, διαταράσσοντας τις συνθήκες ανάπτυξης των αναερόβιων μικροοργανισμών. Επικουρικά χορηγούνται αναλγητικά, συστήνεται καλή στοματική υγιεινή, περιοδοντική θεραπεία, εφαρμογή laser στα ούλα και επαρκής ενυδάτωση - θρέψη του ασθενή.