Πρόκειται για προκαρκινική κατάσταση που εντοπίζεται στο ερυθρό κράσπεδο των χειλέων που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνωμα.

Αιτιοπαθογενετικά, η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση, η οποία μάλιστα δρα συσσωρευτικά στην πορεία του χρόνου, οδηγώντας σε γονιδιακές αλλοιώσεις των κυττάρων.

Προσβάλλει κυρίως άτομα με ανοικτόχρωμα χαρακτηριστικά, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, και μπλε, πράσινα ή γκρίζα μάτια, τα οποία διαθέτουν λιγότερη μελανίνη και κατά συνέπεια είναι πιο ευαίσθητα εάν εκτεθούν πολύ στον ήλιο. Εντοπίζεται με ελαφρά υπεροχή στους άνδρες διότι εκείνοι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο και να χρησιμοποιούν λιγότερο αντιηλιακή προστασία από τις γυναίκες ενώ η εργασία στο ύπαιθρο ενδέχεται να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

Κλινικά παρατηρούνται κατά τόπους ατροφία, ερυθρές και λευκές περιοχές στο ερυθρό κράσπεδο των χειλέων, ενίοτε διαβρώσεις, ελκώσεις  και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις επιδερμοποίηση και ασαφοποίηση του χειλεοεπιδερμικού ορίου.

Σε θεραπευτικό επίπεδο συστήνεται βιοψία από την πλέον ύποπτη περιοχή του χείλους προκειμένου να τεκμηριωθεί η παρουσία ακτινικής χειλίτιδας. Ακολουθεί σύσταση για ολική αφαίρεση της προσβεβλημένης περιοχής συνήθως με τη χρήση laser.

Είναι προφανές ότι οι ασθενείς με ακτινική χειλίτιδα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιηλιακά σκευάσματα στα χείλη με υψηλό δείκτη προστασίας και να φοράνε καπέλο τους μήνες με ηλιοφάνεια προκειμένου  να προστατεύονται όσο δυνατόν καλύτερα.


Συχνές ερωτήσεις

Γιατί πρέπει να προηγηθεί βιοψία και έπειτα εξαίρεση της βλάβης; Δεν γίνεται να γίνουν ταυτόχρονα σε ένα στάδιο;

Η λογική της μερικής βιοψίας είναι να τεκμηριώσει την ακτινική χειλίτιδα και παράλληλα να αποκλείσει την πιθανότητα καρκίνου. Στην πιθανότητα ωστόσο καρκινώματος η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι πιο επεμβατική και ριζική, συνεπώς έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζουμε την φύση της βλάβης πριν επέμβουμε για να την εξαλείψουμε.

Έχω ακτινική χειλίτιδα αλλά μου πρότειναν κλασική αφαίρεση με νυστέρι και όχι laser. Τι είναι καλύτερο;

Η χρήση laser επιτρέπει την αφαίρεση εκτεταμένων περιοχών με αναίμακτο τρόπο και αποτελεσματικότητα εφάμιλλη με το νυστέρι (δες σχετική ενότητα). Στην περίπτωση κλασικής επέμβασης με νυστέρι υπάρχουν πιο έντονες επιπλοκές όπως παραισθησία, κνησμός, έντονη ουλοποίηση της περιοχής και συνήθως προτιμάται σε επαναλαμβανόμενες υποτροπές της βλάβης.


Φωτογραφίες

Ακτινική Χειλίτιδα
Ακτινική Χειλίτιδα
Ακτινική Χειλίτιδα