Η Χειρουργική Στόματος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Οδοντιατρικής επιστήμης που ασχολείται με την χειρουργική παθολογία και εγχειρητική νοσημάτων - καταστάσεων εντός των ανατομικών ορίων της στοματικής κοιλότητας

Αποτελεί αναγνωρισμένη ειδικότητα της Οδοντιατρικής στις Η.Π.Α. αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα με την ονομασία ‘Οδοντοφαντιακή Χειρουργική’, από το 2018.

Το γνωστικό αντικείμενο της Χειρουργικής του Στόματος είναι αρκετά ευρύ περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων χειρουργικές εξαγωγές δοντιών, εγκλείστων ή μη, υπολειμματικών ριζών και ενδοστικών αλλοιώσεων.

Επίσης εμπεριέχει την αντιμετώπιση οδοντογενών ή άλλων λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας όσο και εξοικείωση με την θεραπεία παθολογικών οντοτήτων όπως καλόηθων ή κυστικών αλλοιώσεων των σκληρών και μαλακών ιστών του στόματος και την εκτέλεση ενδοστοματικών βιοψιών.

Ο ειδικός Χειρουργός Στόματος έχει κατάρτιση σε πεδία όπως η οδοντοφατνιακή τραυματολογία και η χειρουργική που σχετίζεται με ορθοδοντική θεραπεία.

Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί η τοποθέτηση οστεοενσωματούμενων οδοντικών εμφυτευμάτων συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών ιστικής αναγέννησης (σκληρών και μαλακών ιστών).

Ακρορριζεκτομή

Η ακρορριζεκτομή αποτελεί χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης του άκρου της ρίζας ενός δοντιού μαζί με τη συνοδό αλλοίωση (συνήθως κύστη ή κοκκίωμα) προκειμένου να διατηρηθεί ένα δόντι στο φραγμό, συνδυαζόμενη με προηγηθείσα ενδοδοντική θεραπεία.

Περισσοτερα

Εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τιτανίου είναι τεχνητά υποκατάστατα των οδοντικών ριζών που τοποθετούνται στο οστό της γνάθου.

Περισσοτερα

Κύστεις

Η κύστη είναι μια παθολογική κοιλότητα που αναπτύσσεται στα οστά των γνάθων ή στα γύρω μαλακά μόρια, περιέχει υγρό ή παχύρρευστο υλικό και το τοίχωμά της επενδύεται από επιθήλιο.

Περισσοτερα

Laser

Η χρήση συσκευών laser τυγχάνει ευρείας εφαρμογής στην Στοματολογία και την Χειρουργική Στόματος διαθέτοντας μοναδικές ιδιότητες που εκμεταλλευόμαστε.

Περισσοτερα

Οστική Ανάπλαση

Η αντιμετώπιση των οστικών ελλειμμάτων αποτελεί αντικείμενο πολυετών και εντατικών ερευνών, με τις πρώτες βιβλιογραφικές αναφορές να χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.

Περισσοτερα

Φρονιμήτης

Οι 3οι γομφίοι ή σωφρονιστήρες είναι δόντια που ανατέλλουν μέχρι περίπου τα 18 έτη, κατά την έναρξη της ενηλικίωσης.

Περισσοτερα

Χαλινός

Ο χαλινός αποτελεί λωρίδα πυκνού συνδετικού ιστού που εντοπίζεται στο μέσο και τα πλάγια του άνω και κάτω χείλους όσο και στην κοιλιακή επιφάνεια της γλώσσας.

Περισσοτερα