Η κακοσμία του στόματος είναι αρκετά σύνηθες σύμπτωμα για το οποίο παραπονούνται ασθενείς στον Οδοντίατρο.

Πρόκειται για το αίσθημα δυσάρεστης οσμής που αποπνέει από την στοματική κοιλότητα και το οποίο φέρνει συχνά σε δύσκολη θέση τον ασθενή σε σχέση με τον περίγυρό του.

Η κακοσμία ενδέχεται να οφείλεται σε ποικίλα αίτια, ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποδίδεται σε περιοδοντική νόσο, τερηδονισμένα δόντια, φθαρμένες - ρυπαρές προσθετικές αποκαταστάσεις και έντονο επίχρισμα στη ραχιαία επιφάνεια της γλώσσας. Ουσιαστικά η αύξηση της συγκέντρωσης δεδομένων μικροβιακών πληθυσμών στη στοματική κοιλότητα οδηγούν σε αυξημένη συγκέντρωση θειούχων πτητικών μεταβολικών παραπροϊόντων που αποτελούν την αιτία της δυσάρεστης αναπνοής. Πέραν της συγκεκριμένης αιτίας άλλοι λιγότερο συχνοί παράγοντες περιλαμβάνουν ειδικές λοιμώξεις των ούλων - ελκονεκρωτική ουλίτιδα, πιθανή ξηροστομία, εστίες νέκρωσης όπως σε περιπτώσεις οστεονέκρωσης ή καρκίνου με νεκρωτικές - ελκωτικές περιοχές στο στόμα ή τον οισοφάγο, αμυγδαλικό απόστημα ή βύσματα πύου εντός των κρυπτών της αμυγδαλής, ιγμορίτιδα, ενεργό γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εκκολπώματα του οισοφάγου κ.ά.. Φυσικά, όπως γίνεται αντιληπτό, σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται συνεννόηση με Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων π.χ. Ωτορινολαρυγγολόγο, Γαστρεντερολόγο, προκειμένου να τεκμηριωθεί συγκεκριμένη διάγνωση.

Στην περίπτωση της συνήθους κακοσμίας που αποδίδεται στα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας χρειάζεται έλεγχος προσθετικών αποκαταστάσεων που χρήζουν ανανέωσης, αποκατάσταση τερηδοντισμένων δοντιών, κατάλληλη περιοδοντική θεραπεία, οδηγίες εφαρμογής προγράμματος στοματικής υγιεινής και τακτικός επανέλεγχος. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η θεραπεία της εκάστοτε νοσογόνου εστίας θα συμβάλλει στην αποδρομή και της στοματικής κακοσμίας.


Συχνές ερωτήσεις

Έχω κάνει πρόσφατα αποτρύγωση στον Οδοντίατρο αλλά παραμένει η κακοσμία. Tι μπορεί να φταίει;

Aν πάσχετε από σχετικά έντονη περιοδοντική νόσο ο συνήθης καθαρισμός των ούλων - αποτρύγωση δεν επαρκεί. Είναι πιθανό να χρειασθούν περιοδοντικές αποξέσεις, ένας πιο ‘βαθύς’ και εκτεταμένος καθαρισμός των ούλων.

Πλένω τα δόντια μου καθημερινά 3 - 4 φορές αλλά εξακολουθεί να υπάρχει άσχημη απόπνοια από το στόμα.

Όπως αναφέρθηκε πρέπει να γίνεται ευρύτερος έλεγχος για να εντοπισθούν τα αίτια της κακοσμίας. Εφόσον πάντως αυτά αποκλεισθούν τότε είναι πιθανό να υπάρχουν εστίες φλεγμονής π.χ. τερηδόνα σε κάποια κρυμμένα σημεία στο στόμα. Μια πανοραμική ακτινογραφία θα αποκαλύψει πιθανές τέτοιες εστίες. Επιπλέον θα πρέπει να αξιολογηθούν εάν υπάρχουν προσθετικές αποκαταστάσεις που λόγω πολυκαιρίας χρήζουν αντικατάστασης. Τέλος, πέραν του συχνού βουρτσίσματος των δοντιών που πρέπει να γίνεται με ορθή τεχνική ώστε να καθαρίζονται όλες οι οδοντικές επιφάνειες, πρέπει να καθαρίζονται τα μεσοδόντια διαστήματα με τα μεσοδόντια βουρτσάκια όσο και η ραχιαία επιφάνεια της γλώσσας.

Πως σχετίζεται η ιγμορίτιδα με πιθανή κάκοσμη απόπνοια;

Mια φλεγμονή του ιγμορείου άντρου είναι πιθανό να επηρεάσει τη λειτουργία του κροσσωτού επιθηλίου το οποίο επενδύει την αεροφόρο αυτή κοιλότητα, αποτρέποντας την συνεχή απομάκρυνση βλέννας και φλεγμονωδών εκκρίσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση η λίμναση και η βαθμιαία καταρροή οπισθορρινικών εκκρίσεων μέσω του στοματοφάρυγγα είναι πιθανό να συμβάλλει σε δύσοσμη απόπνοια που γίνεται αντιληπτή κατά την εκπνοή αέρα από το στόμα.