Η χρήση συσκευών laser τυγχάνει ευρείας εφαρμογής στην Στοματολογία και την Χειρουργική Στόματος διαθέτοντας μοναδικές ιδιότητες που εκμεταλλευόμαστε.

Μεταξύ των κύριων πλεονεκτημάτων τους είναι η αιμοστατική δράση, συμβάλλοντας στην εκτέλεση εκτεταμένων επεμβάσεων οι οποίες διατηρούνται αναίμακτες σε αντίθεση με τη χρήση νυστεριού που στις δεδομένες περιπτώσεις θα οδηγούσε σε σχετικά αιμορραγικό περιβάλλον ή θα περιόριζε την έκταση της επέμβασης. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό διατηρείται ένα ‘καθαρό’ οπτικά εγχειρητικό πεδίο, επιτρέποντας την ποιοτικά άρτια εκτέλεση μιας επέμβασης, χωρίς την αναγκαιότητα βεβιασμένων και σχετικά πρόχειρων χειρισμών εξαιτίας μιας πιθανής αιμορραγίας.  Μετεγχειρητικά επίσης το αναπτυσσόμενο αιμάτωμα είναι ιδιαίτερα περιορισμένο έως ανύπαρκτο ενώ η ανάγκη τροποποίησης φαρμάκων σχετιζόμενων με την πήξη του αίματος γίνεται λιγότερο επιτακτική. Ένας πρόσθετος λόγος που η θεραπεία με laser συμβάλλει στην ποιοτικά αυξημένη εκτέλεση μιας επέμβασης είναι η παρουσία δείκτη στην άκρη της ακτίνας laser που διευκολύνει τους χειρισμούς του επεμβαίνοντα. Οι παραπάνω λόγοι μας οδηγούν να  χρησιμοποιούμε το laser για να εκτελέσουμε επεμβάσεις σχετικά εκτεταμένες ή σε υποψία αιμορραγίας όπως π.χ. σε αφαίρεση εκτεταμένων περιοχών λευκοπλακίας.

Πέραν την αιμοστατικής δράσης είναι σημαντική η βακτηριοκτόνος ιδιότητά τους που χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις αποστείρωσης όπως π.χ. σε καταστάσεις αντιμετώπισης απλής ή ειδικών τύπων ουλίτιδας όσο και σε περιπτώσεις ανάγκης μείωσης του μικροβιακού φορτίου  ενός τραύματος ειδικά σε ασθενείς αυξημένου κινδύνου π.χ. διαβητικούς ή ασθενείς με βαλβιδοπάθειες.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο έντονης έρευνας αποτελεί η χαμηλού επιπέδου θεραπεία με laser που προσφέρει σημαντικά οφέλη σε περιπτώσεις βλεννογονίτιδας ογκολογικών ασθενών όσο και σε επεμβάσεις αφαίρεσης εγκλείστων δοντιών, οστικής ανάπλασης και αυτοάνοσων νοσημάτων, μειώνοντας τον μετεγχειρητικό πόνο και το οίδημα και συμβάλλοντας στη διέγερση των ιστών, διαθέτοντας αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τροποποιώντας μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος.


Συχνές ερωτήσεις

Είναι αποτελεσματική η αφαίρεση βλαβών λευκοπλακίας όσο με την κλασική χειρουργική με νυστέρι;

Πλέον μπορούμε να αναφέρουμε με ασφάλεια βάσει μελετών ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής laser είναι εξίσου αποτελεσματικά όπως με τη χρήση νυστεριού, εμφανίζοντας παρεμφερή ποσοστά υποτροπών της βλάβης.

Θα χρειαστεί τοπική αναισθησία κατά την επέμβαση;

Σε σχετικά χαμηλή ένταση της συσκευής laser όπως π.χ. σε εφαρμογές χαμηλού επιπέδου θεραπείας είναι εφικτό να μην χρησιμοποιηθεί αναισθησία. Εντούτοις σε περιπτώσεις αφαίρεσης - εξάχνωσης βλαβών είναι προτιμητέο να προηγηθεί αναισθησία για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε ενόχληση.

Θα πρηστώ - πονέσω μετά την επέμβαση;

Οι ιδιότητες των ακτινών laser οδηγούν σε μειωμένο μετεγχειρητικό οίδημα και αιμορραγία των ιστών. Εντούτοις μια σχετική ενόχληση θα υπάρχει στην περιοχή του τραύματος κυρίως στις περιπτώσεις όπου λόγω έκτασης παραμένει ανοικτό και δεν γίνεται σύγκλειση των χειρουργικών ορίων κατά πρώτο σκοπό.


Φωτογραφίες

Laser
Laser
Laser